tiistai 12. marraskuuta 2013

Tokoa valvovien silmien alla

Jos agility junnaa paikoillaan, niin tokossa mennään tällä hetkellä harppauksin eteenpäin noiden "junnujen" kanssa... Voikohan noita enää kohta vaan sanoa junnuiksi, kun Milakin meni täyttämään perjantaina 4v?? :)

Eilen olin Keskisuomalaisen parkkiksella tekemässä liikkuroidusti Nalalle EVL-seuruun, tunnarin ja kaukot. Nalan seuruu oli erityisesti iloista! :D Sillä oli vähän turhaa, patoutunutta energiaa, minkä se purki ponnailemalla etujaloilla ilmaan. Juoksusta käännös oikealle levähti vähän. Vaikka kaavio oli pitkä, niin se ei päästänyt ääntäkään! JES!! :)

Kaukoissa Nala vähän porsasteli seisomaannousuissa. Ja pari kertaa se oli ihan kuutamolla ja tuijotti vieressä seissyttä Annaa... ja pari kertaa tuijotteli valopylvästä... jep, mun pieni valopää <3 Tuota ihmishäiriöö kyllä pitäis saada lisättyä, kun se näköjään noin siitä repii häiriöö... 

Loppuun vielä liikkuroitu tunnari. Kaksi käskyä lähtemiseen (tuota pitäisi nyt saada kunnostettua, nimittäin sama tapahtui heinäkuussa kokeissa), hyvä haistelu ja nosto ja pikkuisen mutkan kautta toi mulle, mitä nyt vähän nousi luovutuksessa. Mutta kuitenkin - itse tunnari ei ollut yhtään epävarma!! :)

Treenien päätteeksi Nala sai uuden porokoirakaverin itselleen. Entuudestaan sen mielestä Viima-porokoira on ihana ja sille se menee aina lirkuttelemaan ja heiluttaan häntää onnesta soikeana! Tunne on kyllä molemmin puoleinen näillä naikkosilla :D Naru-porokoiraan Nala suhtautui hyvin samalla tavalla, vaikka sitten vähän jännittikin aina välillä, kun juostiin peräkkäin, mutta sitten taas häntä heiluen lähti Narun perään... Nala on vaan niin symppis tapaus :)

Milan kanssa otettiin luoksetulon stoppeja ja oli selkeesti mennyt ajatusta nopeasta stopista eteenpäin! Sitten tehtiin seuruuta. Hirmuisesti mennyt sekin eteenpäin! Se pitää hirmuisen tarkkaan huolta peppunsa paikasta, mitä ei kyllä ennen lokakuuta tehnyt! :) Kannattaa kyllä käydä näyttämässä eri ihmisillä menoa, jolloin saa huikeasti uusia treenattavia juttuja ohjelmistoon :)

Nemolle seuruuta motivaatiomielessä. Nyt vain haetaan lyhyesti hyviä pätkiä. Tämän lisäksi jäävistä maahanmeno, josta nopea palkka. Liikkeestä seisomisessa treenattiin erityisesti valmistelevaa osaa. Nemo meinasi sitkeästi tiputtaa siinä heti kontaktin, mutta yllätyspalkoilla saatiin kontakti pysymään koko valmistelevan osion, jolloin heti oli parempi stoppikin! :) Sitten vielä luoksetulo, josta takapalkalle. :)

Tänään ajeltiin Laukaan Leppävedelle Hannan toko-oppeihin.

Kerroin Nalan ruutuongelmasta ja siitä, että se bongaa kentällä aivan kaiken, joten lähdettiin siitä, että ruutu rakennettiin keskelle kenttää ja pitkin kenttää laitettiin erilaisia merkkejä sinne tänne. Tehtiin suora lähetys ruudulle n. 25 m ja bongautin ruudun. Nala bongasi ja lähti juoksemaan kuitenkin merkeille. Hanna vinkkasi tähän, että pitää tehdä heti stoppi menolle, kun näyttää, että poikkee reitiltään. Ja kun kerroin meidän "hallintaongelmasta", niin tähän vinkkasi, että treenaisimme juurikin näitä stoppeja kaikissa tilanteissa ja opettaisin Nalan kuuntelemaan aina-tulevien namien kautta. 

Uusi yritys ja vähän lähti tekemään ruutua banaanina, mutta päätyi ruutuun ja musta katsottuna ihan oikeaan reunaan. Tähän Hanna käski ottaa lätkän mukaan, jolloin tällaisessa bongaustreenissä tulisi onnistumisia paljon, eikä tarttisi uudelleen lähteä korjaamaan paikkaa, kun periaattessa koira on tehnyt oikein bongatessaan ruudun kaikkien merkkien keskeltä. :) 

Jatkettiin merkille lähettämisellä ja jätimme lätkän ruutuun. Lätkä veti Nalaa niin hirveästi, että parhaimmillaan se pyyhälsi puolen metrin päähän merkistä ja oikaisi ruutuun. Tähän otetaan nyt 2 lätkää toistaiseksi, sekä merkkiin että ruutuun. 
Ja vielä paljon paikan hakemisia Nalalle lätkän kanssa ja sitten jossain vaiheessa tehdä niin, että 1 toisto lätkällä ja 2.toisto samasta kohtaa ilman lätkää.

Tämän jälkeen mentiin ohjattuun, meidän toiseen ongelmaliikkeeseen. Tässä vois treenata niin, että esim. kolme kertaa palkkaa ihan vain merkistä ja sitten vasta lähettää suunnalle tai sitten jättää merkkitreenin pois. Se, mitä voitais treenata, on, että tuodaan namikupit kolmen metrin syvyyteen merkistä. Jolloin sitä kaarta treenataan sitä kautta loivemmaksi. Samassa treenissä voisi tehdä useamman eri syvyisen rivistön. Seuraavissa treeneissä aloittaisi läheltä, mutta harppaisi suoraan pitemmälle jne. Toinen, mitä pitää treenata on, että jätän Nalan seisomaan keskimmäisen kapulan viereen ja sitten siitä lähetän toiselle puolelle joko oikealle tai vasemmalle kapulalle. Ja jos ei meinaa lähteä hakemaan, niin sitten yhdessä kävellään kapulalle. Kolmanneksi tähänkin hallintatreeniä ja tehdään siitä Nalan mielestä hauska peli, jolloin ei tulisi kokeissa painetta, jos joutuukin pysäyttämään. Eli stoppautan sitä miten sattuu ja aina tulee palkkaa. :)

Tämän jälkeen otin Milan, jolla voi-luokasta ongelmana luoksetulo, ruutu ja kaukot. Luoksetulon stoppeja lähdetään nyt treenaan ihan niin, että kaikista erilaisista pyörähdyksistä ja säntäilyistä omassa olohuoneessa nopeita stoppeja. Toiseksi stoppeja esim. putkella, mutta niin että Mila on vasta menossa putkeen. Ja kolmanneksi esim. namikupille lähetys, mistä stoppeja vaikka paikaltaan tai läheltä kuppia ja nopea palkka. 

Ruutuun otetaan lätkä takaisin ja viedään yhdessä lätkä, jolloin Mila saa heti uskon mennä ruutuun ja tämän lisäksi paikan hakemista. 

Kaukoissa Mila vähän edistää seisomaan nousussa ja maahanmenossa, joten mentiin treenaan niitä sellaisen rautamötikän taakse. Tein niin, että käskytin S-M ja pelkkä suullinen kehu, kaksi askelta taakse ja S-M ja sama juttu, kunnes oltiinkin yhtäkkiä melkein 8 metrissä! Yhdessä vaiheessa Mila katseli mua hölmistyneenä ja ihan selkeästi meinasi mennä lukkoon kun ylitettiin meidän "kriittinen" 5m linja. Ja loppuun kävelin koiran viereen, mistä vasta palkka, eikä edestä, mikä saa koiran kurottaan eteenpäin. Töitä se kuitenkin teki kovasti! Kaukoja vois treenailla nyt tuolla "esteellä" tai korokkeella ja juurikin noin. Eli yhtä paria ja pyritään pääseen sinne 15 metriin asti. :) Ja sitten vaikka muuta treeniä välillä ja treenataan sitten toinen pari. :) Toinen vaihtoehto, että kaksi namia etutassujen eteen, jolloin koira ehkä välttää menemästä sinne asti, en kyllä tiedä, miten tuolta ahneelta pikkupossulta saisi estettyä namien imuroinnin... :D

Hannan lähdettyä treenasin vielä Nemolle lyhyen pätkän seuraamista, seisomisen pysyminen, nouto 10! Luoksetulo (missä tahtoo ongelma olla nyt se, että Nemo on alkanut katseleen, että onko se nami siellä vaiko ei...ääh!) Joten toruin tirkistelystä sitä. Katsotaan, saanko tuolla torumisella nyt pilattua liikkeen ennen koetta.. Yksi mitä mietin, että jättäis jonnekin nurmelle namin ja aloittas luoksetulon vasta hiekalta...

Kotona treenasin Nemollekin kaukoja tuolla Milan matkan pidentämisvinkillä ja Nemokin teki tosi topakasti töitä! Jee :) Nalalle vähän jäävien vaihtoja, jotka ei nyt onnistunut alkuunkaan, kun kaikki olikin yhtäkkiä SEISOMISIA?! Jestas. mutta ainakin se nyt onnistui! :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti